Мая Манолова и Йорданка Фандъкова
на снимката: Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Точно седем дни остават до първия тур на местните избори. Битката в София изглежда ще се води до последния момент. Това доказва поредното социологическо проучване, поръчано от Offnews и проведено от „Маркет линкс”, според което Мая Манолова води с 4% пред Йорданка Фандъкова.

Разликата попада в обхвата на възможните статистически отклонения, уточняват от агенцията. Трети е Борислав Игнатов със 17% и възходящ тренд.

Маркет линкс, местни избори, резултати, проучване

Борис Бонев остава четвърти в подредбата, а след него се нарежда депутатът в ЕП и кандидат-кмет на ВМРО Ангел Джамбазки.

Резултатите за потенциалните противопоставяния на кандидатите за втори тур също дават известно предимство от 3% на Мая Манолова пред настоящия кмет, разбира се, ако се развие този много вероятен сценарий.

Едновременно с това е видно, че Йорданка Фандъкова постига стопяване на разликата, което е следствие от нарастваща подкрепа за нейната кандидатура (с близо 5%) и свиване с 3% на периферията на основния ѝ конкурент – Манолова.

Маркет линкс, местни избори, резултати, проучване

Към настоящия момент, анализът на данните не показва съществен потенциал за противопоставяне на втори тур на Борислав Игнатов срещу която и да е от кандидатурите на Фандъкова и Манолова.

ГЕРБ и БСП постигат разширяване на електоралната си подкрепа в индикатора за общинския съвет чрез мобилизация на периферните си симпатизанти. Това води до минимално свиване на електората на Демократична България, която ще бъде широко представена в следващия градски парламент.

Маркет линкс, местни избори, резултати, проучване

ВМРО се очертава като четвъртата политическа сила СОС. С известни шансове за представителство са още местната коалиция Движение България на гражданите (ДБГ, ЗНС, НДСВ) и коалиция Движение Заедно за промяна (Волт, БСД, ЕСИ, Родолюбие 2000).

Свързана новина:

Медиана: Фандъкова води, но балотажът е неясен

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!