Марсоход, Марс, НАСА
източник: USA Today

Марсоходът „Постоянство“ на НАСА взе и складира първите многобройни проби от минерали на Червената планета, които американската космическа агенция се надява да анализира при пристигането им на Земята, съобщи Ройтерс.

Инструментите, прикрепени към марсохода, който се управлява от специалист от лаборатория на НАСА близо до Лос Анджелис, пробиха скалната повърхност с дебелина колкото молив в района на дъното на древно езеро. След това херметически пробата се запечатва в титаниева капсула в ровъра.

Операцията, която е била извършена на 1 септември и потвърдена от НАСА късно в понеделник, е първото взимане на минерална проба от повърхността на друга планета, твърдят от НАСА.

Шефът на агенцията и бивш астронавт Бил Нелсън приветства стореното като „значимо постижение“.

НАСА планира да бъдат събрани 43 минерални проби през следващите няколко месеца в района на кратера Джерезо, голям басейн, в който според учените е текла вода и може би преди милиарди години е цъфтял живот на микроби.

Също така се очаква ровърът да изследва седиментни утайки в делтата на река, която преди време се е отпечатала на ръба на кратера и представлява първостепенно място за изследването.

Събирането на минерални проби е сърцевина на проекта „Постоянство“, който е на стойност 2,7 млрд. долара.

Планира се две бъдещи мисии до Марс, които ще бъдат проведени съвместно от НАСА и Европейската космическа агенция, да вземат тези проби през следващото десетилетие и да ги върнат на Земята, където астробиолозите ще ги изследват за признаци на малки вкаменени организми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук