НАСА

Марсоходът на американската космическа агенция Perseverance предприе първото си пътуване на чуждата планета. Макар и да се отдалечи на само 6,5 метра от предишното си положение Кейти Морган, геолог от НАСА, заяви, че това е изключителен момент.

„Докато марсоходът все още прави много инженерни проверки, в момента, в който гумите започнат да се движат, ние вече сме изследователи на повърхността на Марс“, каза той пред BBC News.

Преди две седмици еднотонният робот кацна на Червената планета. Той започна да се движии в четвъртък. Роботът се насочи напред, завъртя се на място на 150 градуса и след това се върна леко назад.

„Можете да видите следите от гуми, които оставихме на Марс; не мисля, че някога съм бил по-щастлив да видя следи от гуми“, каза инженерът, отговрящ за мобилността на Perseverance Анаис Зарифиян

„Това е просто огромен крайъгълен камък за мисията и екипа за мобилност. Карали сме на Земята, но шофирането на Марс – това е крайната цел. Толкова много хора са работили за този момент в продължение на години.“

Преди две седмици роботът беше приземен в кратер, наречен Jezero, за да се търсят доказателства за минал живот.

Това включва разходка на около 15 км през предстоящата марсианска година (приблизително две земни години).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!