Мартин Димитров
Мартин Димитров

Личното ми мнение е, че трябва да се помисли за намаляване на ДДС за тока и газа за срок от шест месеца. Това ще помогне за спряване с кризата. Мнението е на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров в коментар специално за Дебати.бг.

Вчера от коалицията внесоха предложение за мерки срещу инфлацията, където обаче не е заложено намаляване на ДДС за енергийните източници.

Мнението му е, че по време на предишното управление сваляването на ДДС не се е усетило от крайните потребители, а по-скоро е помогнало на определени сектори като ресторантьорския бранш.

Ако за тока, газа и парното, се въведе диференцирано ДДС, понеже това наистина е регулиран отрасъл, може да се стигне до намаляване на цената за крайните потребители. Тази възможност съществува. Но ако това се прави, не трябва да е по принцип, а като временна антикризисна мярка. Заради присъствието на регулатор, цената за крайния потребител има сериозна вероятност да бъде намалена.

Димитров изтъкна, че в момента на европейско ниво има мерки, насочени именно към енергийната криза.

Предлагаме три допълнителни мерки към тези, които вече бяхме предложили. По две от тях вече се работи. Едното е намаляване акциза на горивата и това ЕК да купува като единен потребител газ, са неща, които искаме от много отдавна. Сега заради усложнената ситуация влязоха в дневния ред на Европа.

Кои са по-конкретно мерките, които се предлагат; трябва ли да разхлабим фискалната дисциплина в полза на приходите, за да доближим доходите на българите до тези на гражданите на еврозоната; какви са сътресенията, които ни очакват по пътя към нея и защо беше яростната съпротива срещу оттеглянето на Каримански – четете утре в цялото интервю на Дебати.бг. 

Още икономически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук