Мариупол
Кой, ако не путински олигарх, ще построи нещо върху това?

Тази седмица избухнаха експлозии и се издигна дим от стоманодобивния район в обсадения Мариупол, където се намират намаляващите украински сили, докато Русия се опитва да установи пълен контрол над най-големия си град.

Заводът за желязо и стомана „Азовстал“, един от най-големите металургични заводи в Европа, се превърна в „крепост“ за украинските сили, които са превъзхождани по численост и от седем седмици са обкръжени от руските сили.

В източната част на южното пристанище, опустошено от седмици на обстрел, заводът е разположен в индустриална зона, която гледа към Азовско море и заема площ от над 11 кв. км. В нея се намират безброй сгради, пещи за взривяване и железопътни линии.

„Заводът „Азовстал“ е огромно пространство с толкова много сгради, че руснаците … просто не могат да открият [украинските сили]“, казва Олег Жданов, военен анализатор, базиран в Киев.

„Ето защо те [руснаците] започнаха да говорят за опит за химическа атака; това е единственият начин да ги унищожат“, каза Жданов.

Украйна заяви, че проверява непотвърдена информация, според която Русия може да е използвала химическо оръжие в Мариупол. Подкрепяните от Русия сепаратисти отричат да са използвали химически оръжия.

Подобно на металургичния комбинат „Илич“ в града, „Азовстал“ е собственост на „Метинвест“ – групата, контролирана от Ринат Ахметов, милиардер и най-богатият човек в Украйна.

В понеделник заместник-командир на руските сепаратисти заяви по руската държавна телевизия, че Москва е превзела 80% от пристанището, но съпротивата продължава и всички украински сили се опитват да „отидат към завода „Азовстал“. Той описа фабриката като „крепост в града“.

Защитниците на града включват украински морски пехотинци, моторизирани бригади, бригада на националната гвардия и полк „Азов“ – опълчение, създадено от крайно десни националисти, което по-късно е включено в националната гвардия.

Именно полкът „Азов“, чието унищожаване е сред военните цели на Москва, се свързва с „Азовстал“, а един от основателите му, Андрий Билецки, го нарича „крепостта на Азов“.

Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че повече от 1000 войници от 36-та украинска морска бригада, включително 162 офицери, са се предали в Мариупол, въпреки че Украйна не потвърди това.

По-късно Олексий Арестович, съветник на украинския президент, заяви, че членовете на 36-та морска бригада са успели да пробият при „изключително рискована маневра“, за да се присъединят към полк „Азов“.

„36-та бригада избегна разкъсването си на парчета и сега има сериозни допълнителни възможности, като на практика получава втори шанс“, каза той.

Липсата на мобилен прием и интернет в града означава, че информацията е оскъдна. Украйна държи под строг контрол комуникацията за броя на войниците и други чувствителни теми, които биха могли да компрометират отбраната ѝ.

На 20 март Билецки заяви пред украинския новинарски сайт NV, че Украйна разполага с общо 3000 бойци, които защитават града срещу до 14 000 руснаци.

Във вторник частната американска сателитна компания „Максар“ успя да надникне от космоса в разгарящите се сражения.

„Наблюдава се дим и огън, които излизат от редица сгради в западната и източната част на града, както и във и в близост до завода за желязо и стомана „Азовстал“ – мястото на продължаващите сражения между руските и украинските сили“, се казва в съобщението.

Източник от службите за сигурност на ЕС заяви пред Ройтерс, че е твърде трудно да се каже колко дълго ще могат да се задържат украинците и че е трудно Русия да окупира целия град заради промишлените комплекси. „Под стоманодобивния завод има системи от тунели“.

„Мариупол е много важен за Путин, защото след победа там (и предаването на войските от Азов) той може да твърди, че процесът на „денацификация“ е успешен“, добави източникът.

В сряда помощник на кмета на Мариупол заяви, че Русия планира да отпразнува победата в града на 9 май – датата, на която Москва отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война с ежегоден парад на Червения площад.

Военният анализатор Жданов заяви, че не вижда големи шансове украинските сили отвън да пробият руската обсада.

„Колко запаси имат защитниците и колко дълго ще могат да удържат, можем само да гадаем. Но те нямат друг изход. Обкръжени са от всички страни, трябва да устоят докрай. Ако се предадат, няма да бъдат пощадени“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук