На 9 април се проведе четвъртото кариерно събитие на инициативата „Заедно с Украйна“ на Посолството на САЩ, Фондация „Америка за България“, Американския университет в България, Американския колеж в София, Американската търговска камара, филмово студио „Ню Бояна“, Детския научен център „Музейко“ и партньори.

Този път събитието се проведе в Двореца на културата и спорта – Варна, където се събраха десетки американски и български работодатели за среща с бежанците от Украйна, настанени в морския град.

„Гордея се, че днес съм тук с много американски организации и с българските ни партньорски организации, които са част от кампанията „Заедно с Украйна“. Искаме да покажем единство и солидарност, защото всички сме свидетели на ужасяващата война и последствията за хората от този изцяло непровокиран конфликт. Както винаги, заедно сме по-силни“, подчерта посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която участва в откриването на събитието.

По време на изложението посетителите от Украйна имаха възможност не само да се срещнат с работодатели, но и да получат съдействие за настаняване, информация за достъп до образователни платформи, както и да проучат възможности за дневна грижа за децата си, наред с други форми на подкрепа.

Кариерното събитие е организирано от филмово студио „Ню Бояна“ и неговия изпълнителен директор Ярив Лернер и е част от инициативата „Заедно с Украйна“. Водени от желанието да подпомогнат общите усилия в България в подкрепа на нуждаещите се от Украйна, партньорските организации създават платформата „Заедно с Украйна“, където се публикуват всички текущи спомоществователни инициативи.

Господин Лернер подчерта, че следващото кариерно събитие ще се проведе в края на април във Варна, като предстои съвсем скоро да бъдат оповестени подробности за него.

В събитието участваха множество компании – членове на Американската търговска камара в България. Нейният главен изпълнителен директор Петър Иванов заяви, че „с инициативата протягаме ръка към бягащите от войната на Русия в Украйна. Американската търговска камара в България насърчава своите членове да споделят свободните позиции в техните екипи, за да можем да допринесем за по-добрата интеграция и за спокойствието на тези хора. Ако има нужда от подобрения в законодателството – нашата експертиза може да е от полза също. Нужно е институциите, НПО секторът, бизнеси и отделни граждани да работим със сърце и разум, за да осигурим възможности за подслон, аклиматизация и работа на идващите у нас бежанци“.

Работодателското изложение във Варна се проведе в сътрудничество с Областната администрация на Варна, местната общност и много доброволци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук