кириякос мицотакис
На снимката: гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

Кибератака срещу най-голямата гръцка компания за телекомуникационни мрежи „Cosmote“ миналия месец е довела до изтичане на данни на милиони гърци, съобщава „Keep Talking Greece“.

Милиони телефонни обаждания са станали публично достояние и по този начин е откраднато огромно количество данни. Сред изтеклите разговори са били и телефонни обаждания на министър-председателя и правителствени служители, съобщи вестник „То Вима“.

Според информацията във вестника,огромното изтичане на информация е резултат от кибератака от неизвестни нарушители, които са записали десетки милиони телефонни обаждания и SMS-и в периода 1-5 септември 2020 г.

Откраднати са данните от телефонни обаждания от стационарни и мобилни телефони.

Според „То Вима“, големият въпрос е влиянието на кибератаката от „ кражбата на данни на националната сигурност“.

Ръководителите на „Cosmote“ отбелязаха, че електронното „нападение“ е от чужбина, и изразиха надежда, че това може да е направено по „търговски“ – рекламни причини.

„Компанията незабавно блокира достъпа, взе всички необходими мерки и уведоми компетентните органи още в първия момент“, се казва в официално съобщение на „Cosmote“.

В ход е разследване на инцидента и досега няма индикации за публикуване или друго използване на незаконно придобитите данни.

Феноменът на кибератаките в световен мащаб е ежедневие за всички технологични системи на компании, организации и институции. Според компанията, нейните системи за киберсигурност отблъскват над 500 000 злонамерени атаки на трети страни всеки месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!