Елън Мъск

Илън Мъск заяви, че сделката на стойност 44 млрд. долара за придобиване на Twitter временно е спряна. Причината е, че социалната медийна платформа заяви, че по-малко от 5 % от потребителите ѝ са спам или фалшиви акаунти.

В петък сутринта шефът на Tesla написа в Twitter, че сделката е замразена, докато чака повече информация. В последващ туит Мъск заяви, че „все още е ангажиран с придобиването“, на фона на спекулациите, че най-богатият човек в света е на път да се откаже от сделката или да потърси по-ниска цена.

Мъск обяви този ход заедно с линк към статия на Ройтерс, публикувана на 2 май, която се позовава на подадено до финансовия регулатор на САЩ заявление, в което Twitter твърди, че фалшивите или спам акаунти представляват по-малко от 5% от 229-те милиона среднодневни потребители.

Мъск се е съгласил да плати на Twitter такса за разваляне на сделката в размер на 1 млрд. долара, ако се откаже от нея. Новината доведе до спад на акциите на Twitter с около 15 % в предборсовата търговия до 38,21 USD поради опасения, че сделката може да се провали.

Договореното поглъщане оценява Twitter на 54,20 долара на акция. Известна американска фирма за къси продажби, която прави залози срещу цените на акциите на компаниите, обаче заяви тази седмица, че Мъск може да подаде по-ниска оферта за Twitter поради спада на технологичните акции и слабите финансови резултати на платформата за социални медии.

Акциите на Tesla, които частично финансират поглъщането чрез заем, взет срещу дяловото участие на Мъск, поскъпнаха с близо 6 % в предборсовата търговия в петък.

Мъск се обяви против автоматизираните или „бот“ акаунти в Twitter – които не се управляват от човешки потребители – и след обявяването на поглъщането заяви, че иска да подобри платформата, като „удостовери автентичността на всички хора“.

Twitter разрешава автоматизирани акаунти в платформата си, вариращи от системи за ранно предупреждение за бедствия до алгоритмично изкуство. През 2021 г. тя въведе етикет „автоматичен акаунт“, за да отбележи публично, че такива акаунти се управляват от компютър, а не от човек. Но тези акаунти трябва да спазват строги правила и могат да загубят достъп, ако се държат неправилно.

Един такъв автоматизиран акаунт може би дори е бил двигател за първоначалната покупка на акции на Мъск в Twitter. Създаден от 19-годишен авиационен ентусиаст, акаунтът @elonjet в Twitter проследява и автоматично съобщава местоположението на частния самолет на Елон Мъск, като го взема от публични данни за проследяване на полети.

През януари Мъск предлага на тийнейджъра 5000 долара, за да купи акаунта и да го закрие, младежът обаче поисква 50 000 долара. Няколко дни по-късно Мъск започва да купува акции на Twitter, като в началото на април подава юридическата си декларация, че притежава значителен дял.

Но декларираните автоматизирани акаунти като @elonjet са далеч по-многобройни от спам акаунтите, които умишлено нарушават условията за ползване на услугите на Twitter, преследвайки търговски или политически цели.

Такива акаунти могат да използват функцията за отговор или директните съобщения, за да изпращат реклами или измами на други потребители, или могат да представляват опити за влияние върху обществения дискурс чрез туитване на политическа пропаганда.

Други фалшиви акаунти съществуват единствено с цел повишаване на показателите на отделни потребители, които могат да купуват последователи, харесвания и ретуитове от „продавачи на ботове“, които контролират хиляди или милиони фалшиви акаунти.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук