Руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Олаф Шолц проведоха 75-минутен телефонен разговор,в който като основен слъсък се очерта темата за нацизма в Украйна.

Русия се бори с нацистката идеология в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин по време на разговора.

На 24 февруари руският президент изпрати войски в прозападната страна, като заяви, че Украйна трябва да бъде „демилитаризирана“ и „денацифицирана“.

„Беше обърнато внимание на продължаващите нарушения на международното хуманитарно право от страна на бойци, пропагандиращи нацистка идеология и използващи терористични методи“, се казва в съобщение на Кремъл след края на разговора.

Путин повтори, че военната операция на Москва има за цел да защити рускоезичното население на Източна Украйна. Той обвини Киев и за това, че „блокира“ мирните преговори.

Шолц категорично отхвърли обвинението

Шолц, от своя страна, „категорично отхвърли“ обвинението на Москва, че „нацизмът е широко разпространен в Украйна“.

Той призова Путин „предвид сериозността на военната ситуация и последиците от войната в Украйна, особено в Мариупол“ да постигне „прекратяване на огъня възможно най-скоро, за да се подобри хуманитарната ситуация и да се постигне напредък в търсенето на дипломатическо решение на конфликта“.

Германският канцлер заяви, че Москва носи „отговорност“ за нарушенията в световните доставки на храни, причинени от нахлуването й в Украйна. „Канцлерът и руският президент говориха и за ситуацията с храните в световен мащаб, която е особено напрегната поради агресивната война на Русия“, се казва в изявление на канцеларията на Шолц.

„Канцлерът му напомни, че Русия носи особена отговорност тук.“

Преди инвазията Украйна беше смятана за житницата на света, като изнасяше през пристанищата си 4,5 млн. тона селскостопанска продукция месечно – 12 % от пшеницата на планетата, 15 % от царевицата и половината от слънчогледовото олио.

Но тъй като пристанищата в Одеса, Черноморск и други са отрязани от света от руски военни кораби, доставките могат да се осъществяват само по претоварени сухопътни маршрути, които са много по-малко ефективни.

В Германия Шолц е подложен на критики заради оръжейните доставки за Украйна, които се смятат за недостатъчни, и зависимостта на Германия от вноса на руска енергия. В момента германската икономика се надпреварва да се откъсне от руската енергия и вече почти напълно се е отказала от руските въглища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук