протест, Мая Манолова
източник: БТА

Днес гражданската платформа на Мая Манолова „Изправи се.БГ“  проведе протест пред Министерския съвет.

Повече от 200 човека се включиха в т.нар. седящ протест, като столовете им бяха разположени на 1,5 метра, за да спазват дистанция.

протест, Мая Манолова
източник: БТА

След повече от час речи от трибуната пред МС, протестиращите започнаха шествие, минаха през Народното събрание и после се върнаха до сградата на БНБ.

Не липсваха и провокатори, както ги оприличиха организаторите. От трибуната помолиха полицията да се намеси и да изгони репортерът на „ПИК“ Ива Николова.

Няколко пъти от микрофона бяха призова „провокаторите“ да напуснат.

протест, Мая Манолова
източник: БТА

По време на речта си пред протестиращите Манолова поиска ревизия на властта и в частност на похарчените пари за справяне с разпространението на коронавируса. Тя настоя и за оставка на кабинета, като даде заявка за участие във властта.

„Предстои промяна, смяна на караула и има кой да вземе тази смяна. Това сме ние, обикновените граждани. Ние ще поемем смяната, ние гражданите и ще станем първа политическа сила“, каза още бившият омбудсман.

И добави:

„Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на „Борисов-3“. Борисов не е единствен, алтернатива има“.

протест, Мая Манолова
източник: БТА

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова каза още:

„Борисов няма план, но ние имаме. Това е нашият план как държавата ще застане до гражданите, а не срещу тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за обикновените хора. Алтернатива има. Когато се изправим, всички сме алтернативата“, допълни Манолова.

Майките на деца с увреждания от движението „Системата ни убива“ настояха за пътна карта за справяне с безработицата и верижните фалити на малки и средни фирми.

Преди дни Манолова обяви протест срещу управлението на кабинета „Борисов-3“.

Протестът е съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“, чиито палатки вчера бяха премахнати от пространството пред Министерския съвет.

протест, Мая Манолова
източник: БТА

Протестът бе обявен срещу липсата на ясна пътна карта на властта за справяне с епидемията от безработица и верижните фалити на малки и средни фирми.

„Исканията на протеста за подкрепа на малкия и средния бизнес, а не кредити, за прекратяване на разхищението на парите на гражданите и срещу отказа на правителството да подкрепи домакинствата.

протест, Мая Манолова
източник: БТА

Протестът бе и срещу безконтролното увеличаване на цените на парното, водата, тока.

Организаторите са осигурили столове за протестиращите с цел осигуряване на задължителната социална дистанция“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!