европа, знаме

Четири държави от ЕС, наричащи себе си „Пестеливата четворка“, представиха в събота своето собствено предложение за възстановяване след коронавируса, като отново отхвърлиха всички съвместни дългови инструменти.

Групата, включваща Австрия, Холандия, Дания и Швеция, иска спешна помощ за силно засегнатите страни да приеме формата на еднократни заеми, които трябва да бъдат договорени в рамките на две години, гласи предложение, публикувано от канцеларията на австрийския канцлер Себастиан Курц.

Освен това заемът трябва да бъде „насочен към дейности, които допринасят най-много за възстановяването, като например научни изследвания и иновации, повишена устойчивост в здравния сектор и осигуряване на зелен преход“, се казва в предложението.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел предложиха фонд от 500 милиарда евро за съживяване на опустошената от пандемията икономика на Европа.

Фактът, че Германия подписа план за съвместен дълг се разглежда като исторически повратен момент за Европейския съюз.

Но така наречената „Пестелива четворка“ продължава да настоява, че не трябва да има „взаимност на дълга“ – процес, който според тях би позволил на по-малко дисциплинираните и по-слабите икономики на ЕС да получат неоправдани ползи от по-евтино финансиране на гърба на партньорите си от по-силния север на Евросъюза.

В предложението, публикувано в събота, се казва, че подкрепата за икономическото възстановяване трябва да бъде придружена от „силен ангажимент за реформи и фискална рамка“ – ключово задължение за държавите получатели.

Четирите държави също така заявяват, че ще е необходимо да се „защитят от измами разходите“ чрез тясно участие на европейските прокурори и служители за борба с корупцията.

Предложението отхвърля перспективата за всякакви „значителни увеличения“ в бюджета на ЕС, както е предвидено в плана на Макрон-Меркел за финансиране на програмата за възстановяване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук