Валдис Домбровскис
на снимката: еврокомисарят Валдис Домбровскис

Европейският комисар, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви в интервю за Българското национално радио, че пътят на България към механизма ERM II или т.нар. „чакалня на еврозоната” на практика е в застой в момента.

Причината – една от банките все още не е изпълнила условията за укрепване на капитала си.

Не е ясно дали българското правителство и Българската народна банка работят по този въпрос или ще оставят това обстоятелство да ни препъне по пътя към Еврозоната.

„По отношение подготовката на България за присъединяване към механизма ERM2, работата продължава, както и капитализацията на банката, така че очакваме да чуем развитието от българските власти. И когато тя приключи, тъй като другите ангажименти вече са изпълнени от България, можем да се придвижим напред с решението за присъединяване на България към чакалнята. Така че, ако рекапитализацията бъде извършена успешно, въпросът може да се разгледа през юли на заседание на еврогрупата“, каза Домбровскис пред БНР.

И в началото на май (12 май) еврокомисарят заяви, че тази банка още не е изпълнила критериите и на практика спира пътя на България към клуба на най-богатите европейски държави.

Страната ни покрива почти всички критерии за присъединяване към еврозоната – ниска инфлация, нисък държавен дълг (под 60%), стабилност на валутния курс, ниски лихвени проценти.

За да влезе страната ни в еврозоната обаче тя трябва да бъде и в Банковия съюз, което засега не може да се случи поради факта, че една от банките не отговаря на условията.

ЕЦБ препоръча тази финансова институция да вкара допълни капиталови буфери.

Доскоро банките, непокриващи критериите, бяха две, но има информация, че едната е успяла да изпълни изискванията.

От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще бъде одобрено.

Кандидатстването на България в клуба на най-богатите страни беше преустановено по-рано тази година, за да се търси пълен консенсус в обществото по темата. След като стана ясно обаче, че ЕЦБ ще осигури огромна финансова подкрепа за държавите членки на еврозоната за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България реши да поднови присъединяването си към единната валута в спешен порядък.

Планът на правителството бе това да се случи до края на април. Интересно е да се отбележи, че Хърватия, макар че влезе по-късно от нас в Европейския съюз, ще кандидатства заедно с България за еврозоната, а Румъния, с която бяхме приети едновременно през 2007 г., по някакви свои причини не проявява активност по този въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!