Валдис Домбровскис
на снимката: зам.-председателат на ЕК Валдис Домбровскис

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че България може да влезе в „чакалнята на еврозоната” през юли, ако изпълни и последното условие.

В отговор на въпрос на Българското национално радио по време на видеоконференция, Домбровскис заяви, че заедно с България към ERM II върви и Хърватия.

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт.

Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис:

„Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени. При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли“.

Страната ни покрива почти всички критерии за присъединяване към еврозоната – ниска инфлация, нисък държавен дълг (под 60%), стабилност на валутния курс, ниски лихвени проценти.

За да влезе страната ни в еврозоната обаче тя трябва да бъде и в Банковия съюз, което засега не може да се случи поради факта, че две от нашите банки не отговарят на условията. ЕЦБ препоръча тези финансови институции да вкарат допълните капиталови буфери. Има информация, че едната от банките е изпълнила това условие, не другата все още не е.

От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще бъде одобрено. Кандидатстването на България в клуба на най-богатите страни беше преустановено по-рано тази година, за да се търси пълен консенсус в обществото по темата.

След като стана ясно обаче, че ЕЦБ ще осигури огромна финансова подкрепа за държавите членки на еврозоната за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса, България реши да поднови присъединяването си към единната валута в спешен порядък. Планът на правителството бе това да се случи до края на април.

Интересно е да се отбележи, че Хърватия, макар че влезе по-късно от нас в Европейския съюз, ще кандидатства заедно с България за еврозоната, а Румъния, с която бяхме приети едновременно през 2007 г., по някакви свои причини не проявява активност по този въпрос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!