Тайланд

Министерството на туризма и спорта на Тайланд обмисля въвеждането на такса за чужденци в размер не повече от 300 бата (9 долара). Данъкът ще се налага на туристи, пристигащи по въздух, суша или море. Това написа във вторник вестник Bangkok Post, като се позова на ръководителя на министерството.

Таксата е част от 20-годишен национален план, според който държавните органи трябва да имат постоянен доход за поддържане и стабилизиране на националната икономика.

Данъкът ще бъде включен в туристическия фонд, управляван от министерството, който е насочен към възстановяване и развитие на туристическите дейности, както и осигуряване на безопасността и защитата на туристите. „Пандемията оказа сериозно влияние върху туризма и туристическият фонд трябва да осигури средства за правителствените агенции, които ще обслужват туристите“, каза министърът.

Таксата ще бъде включена в цената на самолетните билети, но как инициативата ще работи с сухопътния и морския транспорт, правителството все още не е съобщило. Министерството на туризма възнамерява да обяви въвеждането на новия данък до четвъртото тримесечие на 2020 г.

„Новата цел на Тайланд за управление на туризма е 16 милиона туристи тази година, но не съм сигурен, че можем да го постигнем, защото пътниците няма да се върнат преди четвъртото тримесечие. В сравнение с последното тримесечие на 2019 г., когато имахме 11-12 милиона души , новата цел е твърде голяма при сегашните обстоятелства „, каза министърът. Цифрата от 16 милиона е най-ниската от 2006 г. През 2019 г. 39,8 милиона чуждестранни туристи посетиха кралството

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!