медицинските сестри

Синдикатът на българските медицински сестри, в 11:30 часа днес, ще внесе подписка в Министерския съвет, в която граждани подкрепят декларацията им от 1 март 2019г, когато започнаха протестите им. Денят е избран символично, тъй като днес е Световният ден на медицинските сестри.

„Нашите искания са същите от началото на нашите протести. С тях многократно сме запознавали безрезултатно всички институции! На този ден, ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти, заявяват от синдиката. Най – страшната болест срещу, която се изправяме от 01.03.2019г и няма да се изморим да се борим е безразличието на управляващите спрямо проблемите в здравеопазването! Подписката ще бъде внесена в МЗ, МС, Президентство и парламент”, добавят от синдиката.

Пред Министерския съвет бе опънат палатков лагер на сестрите в знак на протест, който обаче беше заглушен от коронавирусната пандемия. Днес там има само една палатка, която да напомня, че медицинските сестри не са се отказали от исканията си за достойно възнаграждение.

В началото на март, пет медицински сестри се барикадираха в сградата на бившия партиен дом, където прекараха повече от две денонощия. Една от жените излезе на прозореца на партийния дом, твърдейки, че служители на НСО ги бият и тормозят. Дълго време при тях не бяха допускани журналисти. В крайна сметка медиите успяха да влязат, а пред тях сестрите разказаха, че спонтанно са решили да останат в сградата след заседанието на Здравната комисия, тъй като се надявали да разговарят със здравния министър.

Барикадата все пак приключи доброволно, след като правителството попари надеждите на сестрите, заявявайки, че исканията им няма как да бъдат изпълнени.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук