Историческият център на Брюксел временно се превърна в „зона за срещи“ от понеделник, а пешеходците и велосипедистите имат приоритет в движението.

„Тази временна мярка трябва да улесни спазването на социалното разстояние между хората от един и половина метра“, се казва в изявление на администрацията на белгийската столица.

Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Както обясниха градските власти, пешеходците вече ще могат да се движат не само по тротоарите, но и по пътното платно. Така администрацията на центъра на Брюксел иска да избегне събиране на много хора по тротоарите.

В същото време автомобилите в тази зона трябва да се движат със скорост не повече от 20 километра в час, „за да се спазва приоритетът на пешеходците и безопасността на велосипедистите“. Съответните знаци вече са монтирани.

Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

От пешеходците се изисква да не създават умишлено проблеми на автомобилистите и да спазват светофарите, където те продължават да функционират. Трамваите ще имат приоритет в движението както и досега. „Призоваваме ви да бъдете внимателни, когато пресичате трамвайни линии, трамваите се нуждаят от определено разстояние за спиране“, се казва в съобщението.

Велосипедистите също могат да използват пътното платно, дори ако няма специална лента.

Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Експериментът с такава организация на движението ще продължи три месеца.

Историческият център на Брюксел привлича не само туристи, но и местни жители благодарение на многобройните търговски центрове и магазини.

Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

Белгия, като повечето европейски страни, започна постепенно да премахва мерките за изолация, въведени през март поради разпространението на коронавируса. В понеделник властите разрешиха откриването на всички магазини за хранителни стоки, при спазване на мерките. Това доведе до образуването на дълги опашки на входовете на магазините, включително в историческата част на Брюксел.

Брюксел, Белгия, карантина, коронавирус

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!