Вицепрезидентът на САЩ, Майк Пенс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди в събота европейските съюзници, че правейки компромиси и сделки  Русия рушат единството на Запада и застрашават сигурността.

Пенс призова Европейския съюз да признае председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за „единствения легитимен президент на Венецуела“, предаде „Ройтерс“.  Обръщението на Пенс не е просто към отделните страни членки на Европейския съюз, а към Блока като цяло.

По-рано Италия и Гърция отказаха да подкрепят проект за резолюция на държавите членки в признаваща на Гуайдо, който има подкрепата на повечето страни от ЕС, включително на България. Против позицията на българското правителство се изказа президентът Румен Радев.

Гуайдо се обяви за временен президент съгласно член на конституцията на Венецуела, който му позволява това при липса на законно избран президент. Опозицията, която той представлява и която има мнозинство от две трети от местата в парламента нарича действащия президент Николас Мадуро узурпатор.

Над 40 държави не признават неговия избор след извънредните избори през май 2018, защото основни опозиционни партии го бойкотираха, а част от потенциалните конкуренти на Мадуро бяха хвърлени в затвора.

Гуайдо, който беше подкрепен от Съединените щати и други страни, заслужава „останалата част на света“ да го признае, каза Пенс. Той нарече Мадуро „диктатор, който трябва да се оттегли“. „САЩ не могат да стоят безучастно, докато съюзници от алианса купуват оръжия от изток“, заяви той в изказването си на Мюнхенската конференция по сигурността. „Ние няма просто да гледаме как наши съюзници купуват оръжие от наши противници… няма да можем да гарантираме мира на Запад, ако наши съюзници зависят от Изтока“.

Пенс отново настоя европейските страни да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и да се отнесат сериозно към заплахата, каквато представлява използването на телекомуникационни съоръжения, доставяни от китайската компания Huawei.

САЩ ще продължат да преследват „останалите джихадисти от „Ислямска държава“ въпреки предстоящото изтегляне на техните военни части от Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!