Нов европейски регламент, който опростява изискванията за документите за гражданско състояние между държавите членки на Европейския съюз, влиза в сила днес.

„Вече няма да се налага апостил или легализация за голяма част от документите, които най-често се използват от гражданите в ЕС като акт за раждане, акт за смърт, удостоверения за брак, семейно положение и развод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи липсата на съдебно минало. Успяхме да направим използването на всички тези официални документи в различните държави-членки по-лесно и по-евтино”, коментира българският евродепутат Емил Радев, който предствляваше Европейската народна партия (ЕНП) при договарянето на окончателния текст на регламента, приет през 2016.

По думите му, вместо досегашната заверка, документите в обхвата на регламента ще бъдат придружавани от многоезични стандартни формуляри и по този начин ще се призвават за автентични. Това ще доведе и до драстично намаляване на разходите за преводи, които пак могат да бъдат изисквани, но само в изключителни случаи.

В новия регламент са предвидени защитни мерки, като при съмнения за измама, органът, получаващ документа, може да направи проверка през Информационната система за вътрешния пазар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!