Мъжът, който хвърли детето си от мост в Габрово, е криминално проявен и има осъдителна присъда. Това каза на брифинг областният директор на ОДМВР – Габрово ст. комисар Борислав Муеров.

В деня на инцидента, след подаден сигнал на моста край Габрово, са изпратени полицейски екипи, екипи на пожарната и на „Спешна помощ“.

„На място се установява лицето, което се намира на парапета от външната страна на виадукта. И се започват беседи с него във връзка със състоянието му. От проведените близо три часа беседи в последния момент бяха предприети действия по изкарването му от рисковата зона“, заяви той.

Директорът на ОДМВР-Габрово посочи, че впоследствие се установява и труп на дете в река Янтра.

„Първоначалната версия на мъже беше, че детето е паднало там самоволно. След което от проведените оперативно-издирвателни мероприятия и извършения оглед на местопрестъплението лицето даде пълни самопризнания. Всичко това е документирано, назначени са всички експертизи и е докладвано на Окръжна прокуратура“, заяви Муеров.

„Назначена е експертиза и са взети кръв и урина. Лицето е криминално проявено – за кражба и за средна телесна повреда, за което има осъдителна присъда от 8 месеца, която е излежало“, заяви Муеров.

Жената, с която мъжът живял на семейни начала беше обявена за национално издирване на 27 юни от нейната майка.

„Предприети са всички действия за общодържавно издирване. В последствие биват проведени разговори с жената. Тя не е искала никой да знае къде се намира – единствено нейна приятелка е знаела местонахождението, което в последствие намираме. Тя не е подавала сигнали в полицията“, каза още директорът на ОДМВР – Габрово.

Майката на хвърленото от моста дете се е страхувала да подаде сигнал срещу мъжа си, защото е била заплашвана, каза от своя страна окръжният прокурор на Габрово Надежда Желева.

„Към момента можем да кажем, че имаме достатъчно събрани доказателства, които късно снощи ни послужиха за привличане на обвиняем и то с изключително тежка квалификация на извършеното престъпление. Става въпрос за бащата, който умишлено и по мъчителен за собственото си дете начин го е умъртвил чрез хвърляне от този висок мост“, обясни тя.

Окръжният прокурор уточни, че късно снощи са били проведени разпити на майката на детето и на убиеца.

„Бяха направени пълни признания от обвиняемия. Към настоящия момент той е с прокурорско задържане до внасяне на искането за взимане на постоянна мярка, което ще бъде направено днес“, посочи Желева.

„Към настоящия момент обвиняемият е твърде объркан и не може да формулира категорично мислите си. Той казва, че откакто е изчезнала съпругата му, той е изпитвал затруднения в отглеждането на 5-годишното дете – той му е биологичен баща. И понеже не е намерил друг изход, това е бил начинът, по който е намерил решение на проблема със затрудненията си“, заяви Желева.

Жената е заплашвана, че ако се оплаче на компетентни органи, ще бъде убита или ще ѝ бъде взето детето. Майката каза, че мъжът не е работил, а тя го е издържала“, посочи окръжният прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!