ГЕРБ-СДС спират разговорите с ПП-ДБ.

По всичко личи, че уж добре потръгналите отначало разговори между първите две парламентарни коалиции вървят към мрачен финал и все повече замирисва на поредни избори. А бюджетът и законите продължават да висят във въздуха.

ГЕРБ-СДС започва разговори с всички парламентарно представени партии за подкрепа на първия мандат. Това заяви лидерът на коалицията Бойко Борисов. Причината е, че от формацията му имат сериозни резерви към програмата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Борисов каза, че ще предложат кабинет на малцинството с мандат поне 6 месеца:

От същото ще предложим и ние, абсолютно от същото. И когато всички непотребни станем заради глупостите, които се правят, и ината им, и ще отидем на избори без бюджет, това ще е крайният резултат“.

Ако това не бъде прието, Борисов ще предложи и друг вариант – „кабинет от личности“, в който да има министри от другите формации:

И това не е коалиция. В тази ситуация отговорността е на всички партии, обаче, включително и „Възраждане“, е да се направи един кабинет от личности. Това го казвам за първи път. Защото, повтарям, при тази ситуация, днешната, бюджет няма да бъде приет.“

Лидерът на ГЕРБ обвини ПП-ДБ, че с отказа да преговарят за състава на проектокабинета си взривяват най-добрата възможност за съставяне на правителство.

Малко по-късно от ГЕРБ-СДС обявиха, че прекратяват разговорите с ПП-ДБ и започват срещи в търсене на подкрепа от другите парламентарни групи.

Не само персоналният състав на проектокабинета, предложен от ПП-ДБ, е причина ГЕРБ-СДС да започнат търсене на подкрепа за първия мандат от останалите парламентарни групи. Управленската програма, по която двете коалиции работиха в експертни групи през последните седмици, беше остро критикувана. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви: „Голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални“.

Най-големи разминавания между двете коалиции има в секторите финанси, енергетика, правосъдие, регионално развитие, здравеопазване. Деница Сачева директно обвини опонентите си в опит за измама: „През последните няколко седмици беше направен единствено и само опит да се заблудят избирателите на „Продължаваме промяната“ как всъщност „Продължаваме промяната“ не преговаря с нас, не работи с нас, изобщо не иска да прави абсолютно нищо с нас, но от друга страна очаква единствено и само ние да направим абсолютно всичко, включително и да напишем програмата, да измислим  посланията, да понесем негативи и щети, и всичко останало“.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова беше категорична: „Ако те са забравили, че ние сме победители в два поредни предсрочни избора, да им го напомним отново. Загубихме достатъчно време, за да ги обучим как се пише управленска програма и не в екселска таблица. Идва време за сериозни разговори за България“.

Въпросните разговори с другите в парламента започват още утре, когато са насрочени срещи с ДПС, БСП и ИТН, в петък – с „Възраждане“. След експертните ще последват и лидерски разговори. От групите декларираха, че са готови за диалог, но на този етап не се ангажират с подкрепа.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук