протест на медицински сестри

Поводът да бъдем пред здравното министерство е международната инициатива на синдикатите, участващи в Европейската мрежа, част от Мрежата EPSU. Днес е денят, в който много от европейските държави ще бъдат излъчени такива инициативи или протести под мотото: „Здравето не е стока и то не е за продан, не на комерсиализацията в здравеопазването“ и също така медицинските специалисти да припомнят на управляващите какво са им обещали и кое не са изпълнили от техните искания. Това каза медицинската сестра и председател на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

„Днес предлагаме на хората, абсолютно безплатно за тях, консултации във връзка с диети, във връзка с обслужване на тежко болни в къщи, мерене на кръвна захар и кръвно, изследване на вестибуларния апарат и различни други консултации“, обясни тя.

протест на медицински сестри

Освен това обаче, медицинските специалисти са там и за да кажат още нещо: „Българското здравеопазване трябва да бъде безплатно за хората, но това не означава, че нашият труд трябва да бъде неоценен. Напротив, той трябва да бъде остойностен и заплащането ни трябва да бъде адекватно, особено в ситуацията, в която се намираме в момента, а именно на Пандемия“, добави Илиева.

Попитана какво от исканията им от протестите са се изпълнили досега, тя каза, че не са много успехите им в тази посока, но засега не планират нови протести.

„За съжаление почти нищо не се случи. Имаме само поредните обещания за това, че нашите самостоятелни сестрински практики, които бяха гласувани от управляващите, но отново нефинансирани, само и единствено за медицински специалисти, ще бъдат финансирани по някакъв начин от здравната каса“, обясни тя и припомни, че министърът ги е поканил да участват в работни срещи, засягащи липсата на медицински специалисти и развитието на детско-училищното здравеопазване и кадровият недостиг и там.

„По отношение на средствата, които постоянно се наливат в здравната каса, бих казала милиони, те отново отиват там, където са отивали винаги. Те потъват някъде и не стигат до хората, които наистина носят на плещите си тази система. Ние сме тук да кажем, че вече е доста късно да се реагира по някакъв начин. Много от нашите колеги напуснаха, много от тях са в рисковата група и ще напуснат. Не виждам работодателите да предприемат някакви мерки да задържат и малкото останал медицински персонал в болниците“, коментира Илиева.

Тя подчерта, че само със заповеди и командироване на специалисти няма да се случат нещата и препоръча да се работи в посока, напусналите системата да бъдат привлечени отново да се върнат в нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук