В Световния ден на медицинските сестри от Синдиката на българските медицински специалисти внесоха подписка до институциите, в която настояват за промяна в категорията на труд. Сред членовете на Синдиката са протестиращите сестри, които през март се барикадираха в бившия Партиен дом.

медицински сестри, подписка, протест

медицински сестри, подписка, протест

медицински сестри, подписка, протест

Папките съдържат над 11 000 подписа на граждани, които подкрепят декларацията на медицинските сестри с исканията им. Техните протести започнаха още през март месец миналата година. Медицинските специалисти подчертаха, че исканията им остават същите.

медицински сестри, подписка, протест

От синдиката вече заявиха, че исканията им са същите като от началото на протестите и че с тях многократно и безрезултатно са запознавали всички институции.

медицински сестри, подписка, протест

„На този ден ние за пореден път няма да празнуваме, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства и сме до нашите пациенти“, заявиха от синдиката.

медицински сестри, подписка, протест

Преди да внесе подписите в Министерски съвет, медицинската сестра и председател на Синдиката на българските медицински сестри Мая Илиева посочи, че подписката е събирана месеци наред в палатки през Министерството на здравеопазването.

медицински сестри, подписка, протест

„Днес сме решили да внесем тези подписи в съответните институции. Това ще бъде Министерски съвет, Президентство, Народното събрание, Министерство на здравеопазване, Омбудсманът на Републиката. Така, както започнахме преди една година на 1 март, така по този път внесохме първата декларация със същите тези искания. За съжаление една година по-късно нищо не се е променило, а виждате, че в крайна сметка видов ден дойде много бързо. Ние очаквахме, че този колапс в здравеопазването ще се случи поне след три години, тогава, когато и най-младите, около 50-годишните вече се уморят тая професия, но пандемията в този случай показа дупките в системата и изобщо абсолютно всички недостатъци, за които ние говорихме през тази една година”, заяви Илиева.

В чл. 6.2. от Устава на СБМС пише, че синдикатът си поставя за цел да защитава и отстоява:

  1. Право на труд, свободен избор на вид и място на работа.
  2. Право на професионална подготовка, квалификация и преквалификация;
  3. Достойно заплащане на труда на работещите в здравеопазването, медицинска наука и образование, социална сфера и здравни услуги от частния и публичния сектор;
  4. Правото на здравословни, безопасни условия на труд;
  5. Правото на оптимална продължителност на работно време, при нормална интензивност на трудовия процес и платен отпуск;
  6. Защита срещу незаконни уволнения и други незаконосъобразни действия на работодателите срещу синдикалните членове;
  7. Правото на синдикален контрол върху дейността на работодателите, други органи и организации на базата на действащото законодателство и колективно трудово договаряне;
  8. Правото на свободно и доброволно сдружаване в синдикални организации и осигуряване защита на синдикалните членове съгласно действащото законодателство;
  9. Защита на интересите на своите членове пред международни организации и институции.

На 12 май се отбелязва като Световен ден на медицинските сестри от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук