Христо Мутафчиев
на снимката: Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България

Въпрос на морал и съвест от страна на Вежди Рашидов е дали ще се извини на актьорите или ще подаде оставка. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

В понеделник той написа остра позиция в социалните мрежи срещу председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов. Повод за недоволството на актьорите стана телевизионно интервю, в което Рашидов каза, че актьорите са „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“.

„Много колеги ми се обадиха с настояване да поискам оставката на Вежди Рашидов. Но аз не мисля, че оставка се иска толкова…как да кажа – в скандал, в който са намесени българските творци по този начин”, каза Мутафчиев.

И добави:

„За мен позицията е принципна, а не лична атака срещу Вежди Рашидов и неговата личност, защото за мен той е един безспорен и гениален творец. Не мога да го коментирам. Моята позиция е принципна и тя се базира единствено на защита и отношение към труда на моите колеги, които аз представлявам, и най-вече защита честта на професията, която ние обичаме и изповядваме пред публиката”.

В интервюто си за ДЕБАТИ.БГ председателят на Съюза на артистите коментира и отпуснатите от държавата допълнителни 5 милиона за културата.

„Как трябва да бъде разпределена, не мога да кажа. Знам само, че съм доволен от всяка следваща мярка, която правителството предприема, за да подпомага нашата сфера. Защото нашата сфера, както знаете, затвори първа и последна ще отвори най-вероятно. Защото страхът на публиката да влиза и да се събира на едно място, на закрити пространства, е осезаем. А и мерките се отварят по-късно за нас и то е абсолютно логично, дори не го коментирам. Така че, за мен всяка една мярка на правителството, която може да подпомага финансова нашата сфера и труда на творците в България е логична и няма как да съм недоволен от това”.

Цялото интервю с Христо Мутафчиев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук