Портрет на Мерилин Монро, от Анди Уорхол
Портрет на Мерилин Монро, от Анди Уорхол

Портрет на Мерилин Монро, създаден от Анди Уорхол, отива на търг с първоначална цена от 200 милиона долара. Легендарният портрет е в заглавията на пролетните разпродажби този месец в Ню Йорк, горещо очаквани от колекционерите в света.

Аукционна къща Christie’s очаква „Shot Sage Blue Marilyn“ на Уорхол, създаден през 1964 г., да се превърне в най-скъпо продаденото произведение на изкуството от 20-ти век.

За да не остане по-назад, конкурентната аукционна къща Sotheby’s предлага модерно и съвременно изкуство за 1 милиард долара, включително втората част от прочутата колекция Macklowe.

Композицията на Уорхол с размер 100 на 100 см. е част от серия портрети, които той прави на Монро след смъртта й от свръхдоза наркотици през август 1962 г. Те придобиха световна слава, когато снимачен екип на сериала „Изстрел“ посещава студиото „Фабрика“ на Уорхол в Манхатън и стреля по тях, пробивайки портретите точно в челото на Монро. По-късно произведенията са поправени.

"Жените от Алжир" на Пикасо
„Жените от Алжир“ на Пикасо

В момента най-скъпата продадена на търг творба от 20-ти век е „Жените от Алжир“ на Пикасо, която бе продадена за 179,4 милиона долара през 2015 г.

Аукционният рекорд за Уорхол е 104,5 милиона долара, платени за „Сребърна автомобилна катастрофа (Двойно бедствие)“ през 2013 г.

Други акценти, предлагани от Christie’s, включват „Портретът на художника като млад изоставен“ (1982) на Жан-Мишел Баскиа, който се очаква да струва повече от 30 милиона долара, и „Untitled (Shades of Red)“ на Марк Ротко, с начална цена от 80 милиона долара.

"Портретът на художника като млад изоставен" (1982) на Жан-Мишел Баскиа
„Портретът на художника като млад изоставен“ (1982) на Жан-Мишел Баскиа

Аукционната къща също така предлага три маслени бои на Клод Моне, които се очаква да бъдат продадени за над 30 милиона долара всяко.

Представители на Sotheby’s заявиха, че тазгодишният летен търг с произведения от 19-ти и 20-ти век, включително на Пабло Пикасо и Филип Гюстън, е „най-ценният“ в последните 15 години. „Femme nue couchée“ на Пикасо се появява на търг за първи път и Sotheby’s очаква за нея да се дадат над 60 милиона долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук