Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел даде зелена светлина за подновяване на Бундеслигата в средата на този месец при стриктно спазване на ограничителните мерки.

Във видеоконферентен разговор канцлерът обяви, че висшият ешелон на футбола може да стартира отново кампанията си през втората половина на май. Решението на Меркел се очакваше като част от мерките за отслабване на извънредното положение в страната – в добавка, правителството и федералните провинции се съгласиха Втора Бундеслига също да поднови сезона си.

Сега Германската футболна лига (ДФЛ) трябва да реши конкретна дата за завръщането – вероятно това ще бъде някои измежду датите 16 и 23 май – а решението ще бъде взето в пресконференция в четвъртък след събрание с 36-те клуба на двете германски дивизии. Професионалните тимове в страната подновиха тренировки в средата на април, разделени на малки групи и при стриктни условия, включително тестването на играчи и персонал. В понеделник, ДФЛ заяви, че е регистрирала 10 положителни проби от 1724 теста на играчи и персонал в 36-те клуба от Първа и Втора Бундеслиги.

Футболистите и клубовете вече бяха предупредени за спазването на социална дистанция и други здравни предпазни мерки, които трябва да вземат, за да гарантират безопасното подновяване на футбола в страната. „Изключително важно е преди всичко всеки да запази екстремна дисциплина. Ако тя не бъде строго следена, подновяването е поставено под риск“, каза по телевизията лекарят на националния отбор Тим Майер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!