Ангела Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

Доминацията на големите американски интернет платформи повдига въпроса дали органите по защита на конкуренцията в Германия и ЕС не трябва да се намесят, за да защитят европейския икономически и социален модел, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от „Ройтерс“, по време на честването на 70-а годишнина на германския икономически модел на „социален пазар“ .

„Системата на конкуренция среща големи предизвикателства… Наскоро дикутирахме икономиката на платформите, също голям проблем. Той е предизвикателство както за нашите органи, отговорни за конкуренцията, така и за европейските, и повдига въпроса дали те не трябва да се намесят по въпроса с голямата концентрация на мащабни американски платформи“.

Във време на задълбочаващо се напрежение между САЩ и Европа заради търговските им различия, Меркел заяви, че Старият континент трябва да гледа на съдбата на своята автомобилостроителна индустрия като на проблем на сигурността, както подхождат САЩ, които заплашват с повишени митнически тарифи вноса на германски автомобили.

„Като обсъждаме американските тарифи на стоманата и алуминия и европейските контрамерки, икономическият министър също така ще засегне темата какво представлява автомобилната индустрия за американската сигурност и аз препоръчвам да се отнесем към стратегическата значимост на тази индустрия за ЕС по същия начин, така че да сме готови за реципрочност спрямо САЩ“.

Меркел също така заяви, че би желала „Европейски механизъм за стабилност“ – спасителният фонд на ЕС – да се трансформмира в дългосрочен инструмент.

Канцлерът и френският президент Макрон ще председателстват срещата на Френско-германския съвет на министрите на 19 юни, където ще се разискват реформите в ЕС. Меркел се надява поне на частичен прогрес преди срещата на Европейския съвет на 28-29 юни.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук