Totev
Кметът на Пловдив Иван Тотев

Делото срещу пловдивския кмет Иван Тотев бе върнато от специализираният съд на прокуратурата. Днес се проведе разпоредителното заседание в Специализирания наказателен съд срещу него, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев.

Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на зоопарка в Пловдив. Преди време Окръжният съд в Пловдив върна делото обратно на софийски прокурори заради намерени съществени процесуални нарушения. Впоследствие процесът беше прехвърлен в Специализирания наказателен съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат именно там.

Сред нормите, които трябва да прецени съдът на разпоредителното заседание, е и това допуснато ли е на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Определението на съда не е окончателно и подлежи на контрол от по-горната инстанция.

„Прочете се определението на Пловдивския окръжен съд и бяха посочени нарушения, които са отстранени, затова ще протестираме“, каза прокурорът Димитър Петров след заседанието в спецсъда.

Според държавното обвинение подсъдимите са ощетили общината с 689 хиляди лева, тъй като вместо с обществена поръчка и конкурс са възложили строителството на зоокъта с пряко договаряне на фирма „Запрянови 03“ ООД.

Разследването срещу тримата започна през ноември 2016 година от специализираното звено „Антикорупция“. Сигналът за нарушения беше изпратен първо до Пловдивската окръжна прокуратура, където не намериха данни за извършено престъпление.

На Иван Тотев му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски бяха с мярка за неотклонение „Подписка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук