Несъгласните със сделката за името на съседна Македония гърци излязоха на тридневни протести, докато депутатите обсъждат вот на недоверие спрямо правителството. Няколко хиляди души, включително свещеници и депутати от неонацистката партия „Златна зора“ се събраха пред парламента, за да отхвърлят предложението северната съседка на Гърция да се казва Република Северна Македония. Името бе договорено между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас.

„Никой освен гърците не може да се нарече македонец“, заяви организаторът на протеста Махалис Патсикас пред местната новинарска агенция АНА.

„История се пише с кръв“, пише на един от плакатите, държан от свещеник. „Скопие – Маймуно-дония“, пише на друг.

В неделя се очаква лидерите на Гърция и Македония да подпишат договора на церемония на Преспанското езеро, което е тяхната обща граница с Албания. Основната опозиционна консервативна партия призовава за вот на недоверие срещу правителството в събота.

Много от критиките на споразумението в Гърция се съсредоточени върху факта, че правителството ще приеме националността и езика на съседната им страна да бъдат „македонска“ и „македонски“.

„Ако това се подпише, нито едно (бъдещо гръцко) правителство няма да може да се откаже от него“, заяви бившият външен министър на страната Дора Бакоянис пред парламента.

Министър-председателят Алексис Ципрас успя да привлече 154 депутати от 300-та в парламента, което е достатъчно, за да мине договорът.

Компромисът предизвика размирици и в Скопие, където основната опозиционна националистическа партия реши да се противопостави на текста, а президентът на страната използва своето еднократно вето срещу него.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от македонския парламент и да мине през референдум, както и да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, така че тази процедура може да отнеме месеци. След решението на спора за името Скопие се надява да получи покана за процедура по влизане в ЕС през юни и покана да се присъедини към НАТО в средата на юли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук