Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че през 2019 Германия ще продължи да подтиква към глобални решения на предизвикателствата и че страната трябва да поеме по-голяма отговорност в света. В новогодишното си обръщение, което по традиция  Меркел прави ден преди настъпването на Нова Година, тя призна, че на моменти нейното коалиционно правителство е изпитвало търпението на гражданите през изминалата година. Германският канцлер, цитирана от Би Би Си заяви още, че страната ѝ ще насърчава ЕС да стане по-деен и по-способен да взема решения.

През изминалата година канцлерът Меркел беше водещ защитник на глобализма, за разлика от САЩ. „В наш интерес е  да поемем повече отговорност,“ каза германският лидер, предупреждавайки, че световните проблеми като изменението на климата, миграцията и тероризма не могат да бъдат решени от само себе си. Като заеме временно място в Съвета за сигурност на ООН през 2019 и 2020, Германия ще настоява за „глобални решения“, каза Меркел.

Германският канцлер, която ще се оттегли през 2021, обеща да увеличи разходите на страната за хуманитарна помощ и помощ за развитие, както и за отбраната. Тя спомена и  дълбокото политическо разделение в Германия, признавайки, че нейното правителство е разочаровало гражданите, но призовава за солидарност и сътрудничество. „Ние  ще овладеем предизвикателствата на нашето време, само ако се държим заедно и сътрудничим с други народи през границите“, каза Меркел.

Тази година Меркел предотврати разпада на коалиционното си правителство заради миграцията. Повод за недоволството е приемането в Германия на повече от един милион имигранти и бежанци през 2015.  След слабите резултати на Християндемократите на регионалните избори тази година, Меркел обяви, че ще се оттегли от поста председател на партията, който заема 18 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!