В червено е територията все още контролирана от “Ислямска държава” Източник: New York Times
В червено е територията все още контролирана от “Ислямска държава” Източник: New York Times

След като американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли военното присъствие на Вашингтон в Сирия, бившият посланик на САЩ в Турция Ерик Еделмен коментира пред Washington Post: “Това навярно е най-лошото решение, направено по време на президентството на Тръмп (а не е като да няма конкуренция). С един замах той подкопа политиката ни срещи ДАЕШ, Сирия и Иран, прескочи и унизи целия ни екип по национална сигурност, разтревожи (отново) съюзниците на Америка и създаде предпоставките за ужасяващи последици.

Всъщност единственото, което прави, е да гарантира, че Русия и Иран са арбитрите за бъдещето на региона, а Турция ще гледа към Москва и Техеран за нейния залък, а не към Вашингтон.

След като Съединените щати решиха да изтеглят войските си от региона, световните агенции предават, че отслабва контролът на кюрдските милиции над северносирийския град Манбидж. В края на 2015-та, западните сили, воедени от САЩ, започнаха да подпомагат кюрдксите милиции, главно с оръжие в борбата, която те водеха срещу екстремистите, съобщава „Ройтерс“. Така подкрепяните от Вашингтон „Сили за защита на народа“, продължиха да разширяват обхвата на териториите, които контролираха. А през октомври 2015 се стигна до формирането на „Сирийските демократични сили“. И макар да твърдяха, че не са кюрдска милиция, според американското командване, те са произлезли именно от „Силите за защита на народа“.

До средата на 2017, с подкрепата на САЩ „Сирийските демократични сили“ завладяха Ракка, столицата на т.нар. „Ислямска държава“, а по-късно и Дейр ез-Зор, град в Североизточна Сирия. Те разбиха екстремистките организации, които бяха завзели териториите на изток от река Ефрат и не допуснаха сирийските правителствени часто да пресекат реката.

В момента, по-голяма част от контролираните от кюрдите зониса необитаеми и възлизат на около 28 процента от територията на страната. Кюрдската милиция е втората по брой армия, след сирийските правителствени сили.

След като САЩ обявиха, че изтеглят силите си, Манбидж се превърна в мишена на всички армии на територията на Сирия. Тъй като градът беше превзет  от сирийските правителствени сили, които си сътрудничат с външни сили, предимно руски, изглежда неизбежно контролът на кюрдската милиция да се свие в региона.

Твърдението на Тръмп с което мотивира изтеглянето на американските части от Сирия: че терористичната групировка ИДИЛ е  победена, беше опровергано от Пентагона. ИДИЛ все още контролират територия в близост до границата с Ирак.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!