женева срещата
Знамена на САЩ и Русия се развяват на моста Мон Блан, ден преди срещата на върха между САЩ и Русия в Женева, Швейцария

Швейцария мобилизира „титанични“ усилия за сигурност за срещата между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, като разположи около 4000 полицаи, войници и служители по сигурността, за да осигурят спокойна среща на върха.

Женева е свикнала да приема държавни глави, които посещават ООН и други международни институции в швейцарския град. Но такива срещи на върха са рядкост

„Това е възможност да покажем на какво сме способни“, каза Ивон Лангел, командир на 1-ва териториална дивизия на швейцарската армия.

Това е и първата такава среща на върха в Женева между държавните глави от Вашингтон и Москва, откакто президентът на САЩ Роналд Рейгън и съветският лидер Михаил Горбачов се срещнаха за първи път в неутрална Швейцария през 1985 г.

След пристигането на Байдън на летището в Женева във вторник, американският президент беше откаран до близкия хотел „Интерконтинентал” с мащабен кортеж от десетки превозни средства.

Брониран автомобил и камион блокират достъпа до хотел „Интерконтинентал” преди пристигането на президента на САЩ Джо Байдън, вторник, 15 юни 2021 г., в Женева, Швейцария.
Брониран автомобил и камион блокират достъпа до хотел „Интерконтинентал” преди пристигането на президента на САЩ Джо Байдън, вторник, 15 юни 2021 г., в Женева, Швейцария.

Шефът на полицията в Женева полковник Моника Бонфанти каза, че нейните служители обикновено познават само ескорти с необходимия размер от учебниците по теория.

Няколко пресечки около петзвездния „Интерконтинентал“ бяха блокирани с ограда с бодлива тел, забранено е паркирането в целия квартал, а полицията пренасочва движението. За срещата на върха бреговата линия и самото Женевско езеро ще бъдат изцяло затворени, докато въздушното пространство ще бъде затворено. Мястото на срещата на върха, вилата „Ла Гранж” и прилежащият й парк, е оградено с два километра ограда, покрита с бодлива тел.

Вила "Ла Гранж“ в Женева, Швейцария
Вила „Ла Гранж“ в Женева, Швейцария

„Намираме се в зората на исторически момент“, каза Стефан Теймер, заместник-директор на швейцарската национална полиция.

Около 2000 полицейски служители – 95 процента от цялата женевска полицейска работна сила – са мобилизирани, подкрепени от 900 служители от други места в Швейцария.

Полицията в съседна Франция на няколко километра също е нащрек.

Около хиляда военнослужещи също са разположени, докато швейцарските военновъздушни сили ще охраняват затвореното небе до 50 километра около града.

Ще има дежурни хеликоптери и бойни самолети. Армията разполагаше батальон на летището, докато системата за отбрана „земя-въздух“ е разположена. Войници с камуфлажни униформи и пълно бойно снаряжение са дежурили пред „Ла Гранж”, докато полицейските кучета проверяват превозни средства, паркирани близо до периметъра.

Мобилни военни радарни станции с въртящи се скенери са разположени на брега на езерото, обикновено място, на което се яде сладолед от хора, които се разхождат покрай малките лодки, акостирали по брега.

Министърът на отбраната на Швейцария Виола Амхерд прекара вторник в авиобазата Пайерн , „за да стане свидетел как военновъздушните сили осигуряват въздушната сигурност по време на срещата на върха“, заяви говорител на министерството пред Франс прес.

Хората в Женева се насърчават да работят от вкъщи в сряда поради вероятното ниво на смущения – с очакване на задръствания в целия град.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук