изборните машини

„Сделка за изборни машини по всяка вероятност ще има, но все още не е финализирана. Най-вероятно до края на седмицата всичко ще бъде изяснено.“, каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК, за проведената вчера вечерта среща междуи комисията и производителя на машини за гласуване „Смартматик“.

ЦИК, в сегашния ѝ състав, няма намерение да харчи безразборно пари на данъкоплатците и ще търси максимално изгодни за страната финансови условия при реализацията на тази сделка, коментира Томов за преговорите със „Смартматик“.

Припомняме, че в началото на юни фирмата „Сиела Норма“ отказа да осигури поисканите от ЦИК и предварително уговорени допълнителни 1500 машини. От фирмата заявиха, че не са съгласни с договорената преди това цена от 6.5 млн. лв. и  поискаха над два пъти повече – почти 15 млн. лв. Тогава ЦИК прекрати преговорите с нея и започна да преговаря директно с производителя на машини за гласуване „Смартматик“.

Относно договора, който ЦИК ще предложи на „Сиела Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори, Томов посочи, че „без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме“.

От Холандия и Тайван могат да бъдат осигурени над 1500 машини, увери той. Изборни машини от Холандия ще бъдат доставени чрез сухоземен транспорт. Това ще се случи и с машините, които ще потеглят към секциите в чужбина, с изключение на тези зад Океана.

Преговорите продължават около транспорта, логистиката на машините и процедурата за актуализирането на софтуера за всеки следващ вот, поясни Цветозар Томов.

По думите му целта е до президентските избори наесен ЦИК да е самостоятелна и да не зависи от никого за актуализирането на софтуера за следващи избори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!