машини за гласуване от Тайван

800 машини за гласуване, като тези, с които разполага България, могат да бъдат произведени в Тайван до сряда и още в четвъртък да бъдат транспортирани към страната. Това обяви днес говорителката на ЦИК Росица Матева пред в интервю за bTV.

„В момента водим разговори със „Смартматик“, които са производителите на тези машини. В Холандия има произведени 672 машини от същия вид. Вчера в телефонен разговор с председателя на ЦИК представителят на „Смартматик“ каза, че до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да бъдат транспортирани към България. Водим разговори как да се осъществи този транспорт.

Говорителката на ЦИК посочи, че тепърва ще се договарят финансовите параметри за доставката на тези машини. Разговорите за това ще са във вторник.

Обслужването ще бъде от „Сиела“, защото то е предмет на тази обществена поръчка, която в момента тече и е предмет на преговори със „Сиела“, каза Матева.

„Ние нямаме избор, защото единственият възможен изпълнител за модифициране ан софтуера и организиране на частичните местни избори и за Народно събрание е „Сиела“, поради сключения на 6 февруари договор, който още не изпълнен, приет и платен. Частично плащане по него не може да бъде направено“, обясни тя.

Ако стане така, че да останем само с наличните 9600 машини, ще организираме изборите с тях, увери Матева.

Припомняме, че Проблемите с машинното гласуване възникнаха, след като „Сиела Норма“ предложи почти три пъти по-висока цена за допълнителните машини, които трябва да бъдат купени за чужбина. ЦИК и „Сиела“ не се споразумяха за цената. Фирмата постави и допълнителните условия за поддръжката на вече купените устройства. Така се стигна до преговорите на ЦИК със „Смартматик“.

„В предходната поръчка няма формирана цена на една машина и на софтуера, а определена обща сума. По думите на г-н Тодоров, те са смятали, че предмета на изпълнение на предходния договор струва 42 млн. без ДДС. Обществената поръчка е за 36 млн. без ДДС и те са се вложили в тази цена. Как е определена тази цена ние от ЦИК не знаем. Тя е направена на база на пазарно проучване, възложено от предходния Министерски съвет, но нямаме разбивка на отделните видове дейности и на една машина“, посочи днес Матева.

По думите й на 10 юни ЦИК е поискала поискала от „Сиела Норма“ допълнителни документи и кодове, за да може да ползва машините без необходимостта от намеса на изпълнителя и производителя, но не всички са предадени. Именно затова  държавата не може да организира избори без „Сиела“ и „Смартматик“ да модифицират софтуера..

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!