Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с информация, представена пред медиите от служебния министър на икономиката Кирил Петков, за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания (ДКК).

На 12.06.2021 г. Петков обяви, че е проверил на място язовир „Пазар дере“ край гр. Ловеч, за който са похарчени 2,3 млн. лева, а водоемът е източен. По думите на служебния министър той не представлява опасност за хората, с каквито мотиви, без обществена поръчка, са отпуснати пари за ремонта.

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.

В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

Министърът на икономиката даде брифинг с информация за състоянието на язовирите след проверка на още два язовира.

„Тази събота и неделя направихме посещение на още два язовира и станаха три от общо десет, които са напълно завършени – язовир „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4″. Във всички тях няма вода и са затревени. Проверката, която направихме е следната: на 31 декември тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания (ДКК). След като са предадени и до ден днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири“, заяви Петков.

По думите му това означава, че тези три язовира, въпреки че „всички пари са платени по тях, още не са влезли в експлоатация“.

„По закон те в момента не могат да бъдат заверяване, в тях не може да има вода и по никакъв начин не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели. За мен това е безстопанственост“, категоричен е министърът на икономиката.

Той е на мнение, че е много е странно, че два от язовирите са в Сливен, а третият – в Ловеч, а транспортните разходи за трите са едни и същи – 1,16 лв. на т/км за превозване на скална и земна маса.

„Това за мен грубо казано е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона и трите язовира са 214 лв. на кубик бетон“, подчерта Петков.

Той обяви, че още днес ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива.

Служебният министър ще издаде още заповед, с която „Монтажи“ ще бъдат задължени да представят за проверка всеки договор от назначената от него комисия за прозрачност и контрол в министерството.

Проверяват се още 7 ремонтирани язовира, както и започналите ремонтни дейности в 100 от останалите водоеми. През 2018 г. половин милиард лева от бюджета бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ към ДКК за спешен ремонт на 400 язовира. Освен това държавната ББР е финансирала ДКК с още 130 млн. лв.

ГЕРБ отговаря на удара

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов обаче оспори твърдението на Петков, че цените са завишени.

„Цената на единия вид бетон е 90 лв., а на другия – 95 лв. на кубичен метър. Колегите на Кирил Петков използват общата сума по полагане на бетон с часовата ставка за труд от 8 лв. на час, складови разходи, печалба. Механизацията на една бетонпомпа на машиносмяна е 195 лв.“, уточни бившият икономически министър.

Относно разходите за транспорт – такава цена няма в проектите, тя включва доставка и полагане на трошен камък, както и неговата стойност, той струва 26,50 на кубичен метър, чакълът – 10 лв. на кубичен метър, механизация – 352 лв., валяк – 264 лв., товарен автомобил -198 лв. Тези данни представи Борисов, като показа и фактура за извършената работа.

Той добави, че е видно, че язовир „Пазар дере“ е бил изпуснат, и допълни, че този въпрос вече става риторичен. „Директорът на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ Цако Бънчев казва, че язовирът е бил пълен преди дни. Но съоръжението е все още в ремонт, и периодично се изпуска напълно. На 31 май язовирът е бил пълен“, съобщи Борисов и показа документ по казуса.

Собствеността на язовири, които са били общински, но общините не са били в състояние да ги поддържат, още не е прехвърлена към държавата, защото липсват документи за тях, допълни Борисов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!