Германският канцлер Ангела Меркел припомни в Унгария важността на „хуманната“ Европа по време на церемонията по отбелязването на 30-ата годишнина от падането на Желязната завеса през 1989 година – ключов момент в обединението на Стария континент, съобщава АФП.

Застанала до унгарския премиер Виктор Орбан, с когото през последните години влезе в остри спорове по въпросите за имиграцията, Меркел заяви, че „Паневропейския пикник“, състоял се на австро-унгарската граница през 1989 година, отразява ценностите на „солидарността, свободата и хуманността на Европа“.

Двамата лидери присъстваха на църковна служба в град Шопрон, където отбелязаха годишнината от пикника, по време на който близо 600 източногерманци пресичат границата и бягат на Запад – първото подобно масово бягство от построяването на берлинската стена през 1961 г., изиграло ключова роля при падането й три месеца по-късно.

Церемонията е изключително рядка среща между двамата от „великите оцелели в европейската политика“ – Меркел е начело на Германия от 2005 година, а Орбан управлява Унгария от 2010 година.

Тяхната последна двустранна среща беше през юли 2018 година, когато Орбан направи първото си от три години посещение в Берлин. Това беше неловка среща, по време на която техните различия излязоха на показ, като Меркел обвини Орбан, че не е проявил „човечност“ със своята сурова антимиграционна политика.

Унгарският премиер пък пък остро критикува Меркел за решението й през 2015 г. да отвори германските граници за бягащите от зоните на конфликти в Близкия Изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук