ски курорт

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ще положи усилия да бъде взето решение на ниво Европейски съюз за затваряне на всички планински курорти в Европа до януари заради пандемията.

Очаква се държави като Австрия да не реагират положително на това намерение, каза тя в днешното си изявление пред Бундестага.

„Ски сезонът наближава и ние ще се постараем да се договорим в Европа относно възможността за затваряне на всички планински ски комплекси”, каза Меркел.

Същевременно германските лидери решиха да удължат до 20 декември ограничителните мерки, които действат от 2 ноември.

„Ще го кажа открито – няма да бъде лесно, но ще се опитаме“, каза канцлерът Ангела Меркел късно в сряда след разговор с премиерите на провинциите, визирайки евентуална сделка за ски курортите,съобщава Би Би Си.

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.

„Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи биха поели риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си“, каза Конте по-рано тази седмица.

Мнозина италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Но Австрия изрази безпокойство от план за затварянето им в целия ЕС, като финансовият министър Гернот Блюмел каза, че ако Евросъюзът принуди ски районите да останат затворени, „това ще трябва да бъде платено“. Компенсациите биха възлизали на милиарди евро.

Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там.

Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски, което предизвика критики от пратеника на Световната здравна организация Дейвид Набаро:

„Когато индексън на инфектиране намалее, а той ще намалее, тогава ще сме свободни, колкото си искаме. Но точно сега да се отварят ски курортите? При какви условия?“

 

Междувременно стана ясно, че ограниченията на обществения живот в Германия заради пандемията вероятно ще останат в сила и през януари следващата година. Заради големия брой заразени германското правителство смята, че ограниченията ще продължат да действат за повечето райони на страната. Меркел не изключи вероятността ваксина срещу коронавирус да се появи в Германия още преди Коледа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!