На снимката: Ангел Меркел и Нафтали Бенет

Европа трябва по-ясно да определи интересите си в сферата на сигурността след изтеглянето на САЩ от Афганистан. Това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на последното си посещение в Израел на този пост.

Видно е, че Америка вече не е безусловно готова да поеме лидерска роля навсякъде по света. Израел е близо до външните граници на Европа, така че имаме и общи интереси за сигурност, каза канцлерът

Меркел подчерта отговорността на бъдещите германски правителства за сигурността на Израел и решителната борба срещу антисемитизма.

По отношение на усилията за ограничаване на иранската ядрена програма Меркел каза, че в момента те са „в критичен процес“. Германия и Израел имат обща позиция, а именно, че на всяка цена трябва да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Техеран.

Различията са само по отношение на начина за постигането на целта. Винаги сме считали международното ядрено споразумение от 2015 г. с Иран за „споразумение, което е всичко друго, но не перфектно, но поне формира рамка за действие“, допълни Меркел.

По отношение на конфликта в Близкия изток Меркел каза, че въпросът за палестинците напоследък „все повече изчезва от настоящия дневен ред“, което според нея не е добре. Точно както Израел има право на държава, „правото на палестинците не трябва да се губи от поглед“. По думите й темата няма да изчезне в дългосрочен план, дори Израел да изгради по-добри отношения с арабските страни. Въпреки това тя приветства „прагматичните стъпки“ на (израелското) правителство за подобряване на условията на живот на палестинците.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук