На снимката: Методи Лалов

Американските санкции показаха провала на нашите институции и задълженията им по закон – а именно да служат на хората, а не на определени олигарси и целите им. Това коментира общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов специално за ДЕБАТИ.БГ по време на протеста с искане на оставката на ВСС.

Тези санкции са безпрецедентни за България. Те касаят това, което гражданите виждаха. Безобразията на Пеевски, но и на държавни служители. Създават правен и икономически тежък проблем. Но показват, че България и ЕС трябва да осъвременят законодателството си

Лалов, който е юрист, заяви, че предстои на новия парламент да разгледа тези случаи и да се създаде законодателна основа, която да гарантира легитимни реакции, когато чужди държави, подобно на САЩ, наложат санкции.

Представете си например фирма, която е спечелила обществена поръчка, е в забранителния списък. Представете си как плаща общината или някое държавно дружество пари на тази фирма. Тогава ще се получи свързаност. Тук има законодателно решение, което да се прецени. Без парламент не може да стане. Министерски съвет реагира по начин, по който е възможно към този момент, добави той.

По думите му вече няма никакво съмнение, че няма правосъдие и реални мерки спрямо олигарси и порочни практики.

 Не мисля, че вече ще има някой, който ще се съмнява, че Пеевски не просто е набеден за олигарх, а е брутален. Но Пеевски и Цацаров, Гешев, Божков -тези безобразници са само фасадата. Зад тях седи цяла организация от хора, производни на бившата ДС, които искат държавата да функционира по техния начин – нелегитимен и не в интерес на обществото. Трябва да преустановим това и да потърсим отговорност, призова той.

Откъде трябва да се започне с реалната съдебна реформа; каква е целта на посещението на Лаура Кьовеши; ще успее ли служебното правителство да стигне докрай в разкритията си и ще успее ли машинното гласуване – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!