Пореден протест се проведе в София с искане за съдебна реформа. Днес, в деня на очакваното посещение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, активистите се събраха през сградата на ВСС, където се провежда заседание. 

Междувременно продължава и палатковия лагер пред Съдебната палата. Там са поставени „гражданки постове“ пред всички входове с цел да не допуснат Гешев в сградата.

От днес сдружение „Боец“, подкрпени от „Правосъдие за всеки“ и „Демократична България“. Основният аргумент срещу Висшия съдебен съвет е, че именно неговият състав през 2019 година избра Иван Гешев за обвинител номер 1.

Този орган трябва да си отиде изцяло и да бъде заменен от изцяло нов ВСС. Тук сме поради същите причини, по които сме тук от много време, и миналата и по-миналата година, особено след избора на Гешев. Това е основната причина, за да бъдем тук, всеки път сме тук с искания за неговата оставка”, каза Георги Георгиев от БОЕЦ

На този фон у нас днес пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. В двудневната си визита тя ще се срещне със служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Предвидена е и работна среща с Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!