Диана Ковачева
На снимката: омбусманът Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър д-р Стойчо Кацаров, европейския омбудсман и Европейската комисия за проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи, съобщават от институцията.

Ковачева настоява министър Кацаров да постави на европейско ниво проблема на хората, които са преболедували COVID – 19, но не могат да получат цифрови COVID сертификати на ЕС. Причината е, че при тях инфекция е установена с бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

Според Ковачева сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те също не попадат в приетите общи условия за издаването на сертификат. Тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу коронавирус като противопоказание за поставяне на ваксина.

Същевременно Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О’Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ доц. Атанас Мангъров също засегна темата относно европейските сертификати. Той смята за логично за защитени да се считат и хората, които имат антитела.

„В сертификатите, които се готвят да бъдат въведени, се казва, че за преболедували от ковид се считат само тези, които в 6 месечен период назад имат положителен PCR тест или ваксинираните. Няма графа за хората, които имат антитела след прекарана по естествен път инфекция. Това е абсурдно, защото човек може да бъде ваксиниран и да няма антитела“, казва доц. Мангъров.

Припомняме, че на пленарно заседание новите регламенти относно цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 бяха приети съответно с 546 гласа „за“, 93 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“ (Граждани на ЕС) и с 553 гласа „за“, 91 „против“ и 46 гласа „въздържал се“ (Граждани на трети държави). Той трябва да улесни свободното движение и да допринесе за постепенното премахване на ограниченията по координиран начин. Сертификатът трябва да се прилага от 1 юли 2021 г. за период от 12 месеца.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!