Методи Лалов
на снимаката: Методи Лалов

Бившият съдия и настоящ общински съвтеник Методи Лалов каза СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ, че президентът трябва да изпрати запитване до Конституционния съд дали повторното прегласуване отговаря на закона.

„След прегласуването президентът няма полезен ход. Единствената възможност е да попита Конституционния съд, дали тази процедура трябваше да започне отначало. Той можеше да го направи своевременно, но не го направи. Разбира се, може да го направи и след това, но този избор вече ще е факт. Президентът обаче при всички случаи има политическо действие. Той може да инициира дебат, форум, на който да се започне предложение за промяна на Конституцията. Тази Конституция е с такава уредба на съдебната власт, която създава среда да има такива нарушения на правото, така че промяна е задължителна.“

И добави:

„Силно се надявам гражданското общество да се събуди, и да покаже, че не търпи такива ексцесии. Силно се надявам. Но през 2013-та обществото беше уморено близо година, и дори повече да протестира срещу едно подобно нарушение. Съмнявам се, че хората ще издържат. Голяма част от онези хора, които протестираха тогава вече не са в България. От такива нарушения българската нация бива обезкървявана, тъй като се създава впечатление, че всичко е безнадеждно и младите, образованите и възпитаните хора не могат да живеят в тази среда и си тръгват“.

Очаквайте подробности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!