ТерезаМей+Джереми Корбин

Британският премиер Тереза Мей призова опозиционния лидер Джереми Корбин „да остави настрана различията“ и да се съгласи на сделката за Брекзит, съобщава Би Би Си. Великобритания трябваше на напусне пределите на ЕС на 29 март, но крайният срок беше отложен до 31 октомври, след като британските депутати отхвърлиха три пъти сключената между Лондон и Брюксел сделка.

Сега британският премиер търси подкрепата на лейбъристите, за да прокара споразумението през парламента. В писмо до в. „Мейл он Сънди“ Тереза Мей посочва, че опозицията трябва да се „вслуша в това, което са казали избирателите“, визирайки проведените в четвъртък местни избори в страната. Консерваторите загубиха 1334 съветници, а Лейбъристите не успяха да излязат начело и загубиха 82 места.

Либералдемократите са големите печеливши от загубата на Торите, като получиха 703 места, като Зелените и независимите кандидати също отчетоха победа.

Премиерът обвини за тежката загуба застоя по отношение на Брекзит – но беше категорична, че вотът е дал „нов тласък“ за намиране на изход от „задънената улица“.

Преговорите между консерваторите и лейбъристите ще бъдат подновени във вторник. Според запознати, Мей ще търси допирни точки по три проблема – митническите проверки, движението на стоки и правата на работниците.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!