Истанбулска конвенция, домашно насилие

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Обявен е за такъв по инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени, с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

По повод деня от 18.30 ч. пред Съдебната палата различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени.

„Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19. Освен това имаше и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре“, алармират организациите.

Най-малко 15 жени са убити тази година. В общия случай нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на убитата, припомнят протестиращите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук