ОПЕК, Катар

Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК, обмисля да отмени планираното увеличение на производството през януари в случай на пренасищане на пазара с освободени резерви, пише Bloomberg.

Представители на ОПЕК прогнозираха, че дял на петрола, извлечен от стратегически държавни резерви, може да доведе до значителни излишъци от доставки на световния пазар.

Според неофициален документ, с който Bloomberg разполага, при условие, че от запасите се добиват около 66 милиона барела петрол, през следващите два месеца излишъкът от петрол може да се увеличи с 1,1 милиона барела на ден.

Новината идва след като във вторник САЩ обявиха освобождаването на 50 милиона барела петрол от стратегическите държавни резерви, в координиран опит с други държави, да се намалят рязко растящите цени на горивата.

Япония също реши да продаде част от петролните резерви на страната с цел стабилизиране на световния пазар на петрол.

Припомняме, че администрацията на Джо Байдън се обърна към управляващите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да разгледат възможността за продажба на част от нефта от техните стратегически запаси. Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт в света.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!