Никола Минчев

Вчера се заформи интрига покрай теста на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска да види положителния тест на Минчев, понеже се усъмнил в достоверността му. Малко по-късно в разгара на протеста Минчев публикува снимка на теста в социалната мрежа „Facebook“. Последваха критики от страна на Костадинов, че на теста нямало име. По тази причина по-късно председателят на НС публикува и другата част от теста.

Поради възникнали спекулации (надали последни), че тестът (а) не бил мой; и (б) бил от сутринта на 10.01, прилагам снимка на първа страница от досието – пише, че е на Никола Минчев (знам, че има и други с това име, но ЕГН няма да публикувам), както и стр. 3, без подгъв при датата – дата на принтиране 12.01, 9:57 ч.

 „Редактирано в 18:38: Поради възникнали спекулации (надали последни), че тестът (а) не бил мой; и (б) бил от сутринта на 10.01, прилагам снимка на първа страница от досието – пише, че е на Никола Минчев (знам, че има и други с това име, но ЕГН няма да публикувам), както и стр. 3, без подгъв при датата – дата на принтиране 12.01, 9:57 ч. Ако на някого му липсват много печати или други традиционни реквизити, посочвам, че това е разпечатка от портала за регистрация на проби в РЗИ, както показва и линкът най-долу на първата страница.

Благодаря на всички, които проявиха интерес към моето и на семейството ми здраве. Добре сме. Тези, които проявяват нездрав интерес, предимно с цел политически намеци в свой интерес, ще оставя без коментар.

Но явно дължа информация и естествено ще я дам. Поради огромното количество хора, с които се срещам всеки ден, си правя тестове по-често. Такъв си бях направил и в неделя и беше отрицателен. След заседанието на КСНС си направих отново тест, който за жалост даде положителен резултат и аз осведомих за това контактните си лица.

Ясно е, че някои хора и най-вече опозицията се опитват да извлекат дивиденти от създалата се ситуация. Честно или не, това е положението. Ако се беше случило след пленарен ден в НС, сигурно щеше да е същото. Иначе сме добре. Благодаря!“, написа той.

ГЕРБ са особено заинтересовани по темата

По-рано от ГЕРБ поискаха да разберат кога и в коя лаборатория Минчев е тестван и кой лекар се е подписал.

Според депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов председателят на парламента дължал отговори, защото с действията си бил обезглавил държавата.

„Коя е лабораторията или лечебното заведение и кой е бил дежурният лекар, който е валидирал теста на Никола Минчев, попита депутатът от ГЕРБ. Технологичното време обикновено е 2 часа, или тестът е взет преди КСНС. Ако тестът е взел преди КСНС, Минчев е имал симптоми и появата му е безотговорно поведение“, посочи Ангелов.

Според депутата ковида и КСНС са били животоспасяващ ход за правителството на Кирил Петков. Ангелов каза, че със свикването на това заседание „президентът е издърпал ушите на премиера Петков” по повод РСМ.

От НС отговориха

Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат. Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София, съобщиха от НС.

От НС заявяват още, че като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. Г-н Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото, се казва още в съобщшението.

Припомняме, че цялата сага покрай теста се разигра след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност. Тогава стана ясно, че Никола Минчев се е почувствал зле и веднага си е направил тест, който се оказал положителен за COVID-19. Последва поставяне на всички участници в КСНС под карантина.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!