Кирил Ананиев
на снимката: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Реформата в здравноосигурителния модел много закъсня, необходими са спешни промени, заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на кръгла маса за реформите в сектора.

Пред специалистите и браншовите организации той помоли да не приемат лансираните от Министерството на здравеопазването предложения като окончателни.

„Дискусията по тях ще продължи колкото е необходимо. Поемам ангажимента да не тръгвам по отъпкания път към Министерския съвет, докато не постигнем съгласие“, обеща министърът.

Кирил Ананиев добави, че новият здравен модел ще се базира на 4 ключови теми – нов тип контрол в сектора, създаване на конкуренция между НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните плащания и модернизация на здравеопазването.

„Готови сме на конструктивен, честен разговор за развитието на българското здравеопазване“, завърши обръщението на министъра.

Здравният форум е с участието на вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, омбудсманът Мая Манолова, представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“, пациентски и неправителствени организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!