Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща за микробен живот. До такова заключение стигна експертна група под ръководството на Джеси Тарнас от университета „Браун“. Според учените, на Червената планета е имало немалко количество водород.

След анализ на данните, получени от орбиталната сонда „Марс Одисей“, експертите са установили наличието на торий и калий в марсианските скали и това им позволило да разберат в какви количества всеки от тези елементи, а също и уранът, са присъствали в марсианските скали през далечното минало. Според тях наличието им е било достатъчно, за да започне процес, наречен „радиолиза на водата“, тоест нейното отделяне под въздействието на йонизиращи лъчения, суобщава порталът МКРУ.

Mars_Odyssey
Апаратът „Марс Одисей“

Съответните процеси биха могли да се появят върху достатъчно голяма площ, а освободената при това енергия би могла да захрани древните примитивни микроорганизми. Живи същества, за източник на енергия на които служат редица неорганични съединения, са съществували и на Земята – те се наричат хемолитотрофи.

Според учените литотрофните организми могат да съществуват на дълбочина над един и половина километра в продължение на стотици милиони години. Макар че би било преувеличено да наречем новото научно откритие директно доказателство за съществуването на живот на Марс, получените резултати могат да бъдат полезни при търсенето на такъв.

Изследването е публикувано в списание „Earth and Planetary Science Letters“.

През юли друга група от учени, представляващи Националния институт по астрофизика в Болоня, заяви, че с помощта на орбиталния комплекс „Марс Експрес“ на Червената планета е открито главното условие за възникване на живот – голямо количество вода в течна форма. Според експерти най-малко едно такова езеро се намира под полярните шапки на Червената планета. По-рано беше известно само наличието на големи ледни находища на Марс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!