майките
На снимката: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков става председател на Националния съвет на хората с увреждания. Това решиха депутатите по време на заседание на ресорната комисия в парламента, които гледат постъпилите предложения между първо и второ четене на Законопроекта за хората с увреждания=

Решението предизвика остра реакция от страна на майките на деца с увреждания, които останаха изненадани от тази неочаквана за тях промяна, направена в последния момент. Според Вера Иванова, която е организатор на протестите на „Системата ни убива” това е с цел ГЕРБ да запазят вицепремиера Валери Симеонов, който първоначално трябваше да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

„Огорчени сме от това, което се случи. Това е шокиращо. Те премахнаха нашия текст и върнаха положението по старому, за да няма може би реформа, защото това снижава реформата отново към дъното, тъй като от това трябва да се започне. Те гласуваха връщането на старите текстове. Ако те бъдат приети от депутатите в пленарната зала ще има много остра реакция от нас, защото ни изиграха”, заяви за БГНЕС Вера Иванова.

Според нея един Национален съвет не трябва да се оглавява от социалния министър и по нейни думи е необходимо да се излезе от дупката на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Иванова е категорична, че само вицепремиер може да оглавява такова нещо, защото той има поглед и върху другите министерства.

„В текстовете е предвидено индивидуалната оценката да се извършва в специализирани отдели към Агенцията за социално подпомагане, които са териториалните звена на агенцията за социално подпомагане. Те са 147 на брой. Към момента такива специализирани отдели няма. Ако законът бъде приет предстои промяна в устройството на АСП, с които да бъдат създадени такива отдели. Те ще бъдат в рамките на сегашната численост на агенцията”, обясни министър Петков.

По време на заседанието всички се обединиха, че при нужда ще бъдат включени и допълнителни специалисти, които ще участват в изготвянето на индивидуалната оценка. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от депутатите до края на месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук