ТЕЦ Марица Изток 2 енергоблок

От държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление. В момента някои от тях са представили планове за между 10% и 30%, но стремежът е за повече. Това стана ясно от брифинг на министъра на енергетиката Андрей Живков по повод отчета на свършеното от неговия екип през последния месец.

Конкретният казус е свързан с „Марица-изток 2“, и мини „Марица изток“ и БЕК, който, по думите му отпреди няколко седмици, е в дългова спирала.

Министърът увери, че усилията са насочени към предотвратяване на социален стрес в комплекса „Марица изток“ и към гарантиране на стабилността в системата.

Единственият въпрос в началото на всеки ценови период е дали ТЕ ще продължат да работят. В идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ „Марица-изток 2“, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ, заяви той.

Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни, подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

Вече са представени разчети

По време на отчета стана ясно, че дружествата от групата на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) са представили планове за финансовото си оздравяване, които предвиждат намаляване на разходите им между 10 и 30%.

Предложенията на всяко дружество са различни и тепърва плановете им ще се преразглеждат един по един като стремежът е за още по-голямо намаляване на разходите.

Живков не се ангажира с процент, който цели, но от думите му стана ясно, че печелившите дружества като „АЕЦ Козлодуй“ ще са най-потърпевши.

Той акцентира, че дава толеранс на новото ръководство на БЕХ да види какви са плановете му за управление на холдинга и след това ще реши какво ще предприеме за конкурсите за бордовете на дъщерните дружества на БЕХ.

Реално ГЕРБ преди оттеглянето си от власт бетонира свои стари и нови кадри начело в енергетиката.

Продължава работата по Плана за възстановяване

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса „Марица изток“. Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, подчерта министър Живков.

По думите на заместник-министър Александър Николов, плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде съпътстван от въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към следващото Народно събрание.

Финансовият ресурс от различни европейски източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни механизми под шапката на ЕК.

Газовата връзка Гърция – България и „Балкански поток“

По отношение на реализацията на междусистемната газова връзка Гърция – България,  министър Живков заяви, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

Конструкцията на проекта „Балкански поток“ не е финансово издържана, коментира друг аспект от работата на своя екип министър Живков и подкрепи тезата си със следните факти: България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит за 10 години, като същевременно „Булгартрансгаз“ е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта. Когато е правена финансовата рамка за „Балкански поток“, не е взето предвид бъдещото ограничаване на фосилните горива, а това изкривява общата картина, отбеляза още министър Живков.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!