Емил Караниколов
На снимката: министърът на икономиката Емил Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще коментира изготвения от Комисия за защита на конкуренцията секторен анализ на пазарите за горива.

След направената проверка в анализа на КЗК се казва, че няма монопол на пазара на горивата. Регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията е задълбочено и професионално. То е осмо за последните 10 години. Това е най-проверяваният сектор, а изводите са винаги еднопосочни – няма картел, няма нарушения на Закона за защита на конкуренцията”, коментира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация. Андрей Делчев.

Междувременно Сдружението на производителите и вносителите на горива е готово с нов проект на закон за горивата, който ще бъде внесен в Министерството на икономиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!